Hoe slim vind jij jezelf?

Door Hahn op dinsdag 28 april 2015 08:30 - Reacties (48)
Categorie: Research, Views: 8.304

Zou je voordat je verder leest eerlijk antwoord willen geven op onderstaande vraag, door op één van de opties te klikken die het beste bij jouw mening past? (Niemand krijgt je naam te zien)

Op die manier word je hopelijk zo min mogelijk beïnvloed door wat ik (of anderen) zeggen ;)

Hoe slim vind jij jezelf?
Veel dommer dan gemiddeld
Iets dommer dan gemiddeld
Gemiddeld
Iets slimmer dan gemiddeld
Veel slimmer dan gemiddeldMijn gevoel zegt dat de gemiddelde mens zichzelf slimmer vindt dan gemiddeld. Wat een aardige paradox is natuurlijk, want als iedereen slimmer zou zijn dan gemiddeld, dan is dat gemiddeld en is niemand slimmer dan gemiddeld. Of zoiets. Maar een gevoel is geen feit, dus vandaar dat ik dit vraag.

Daarnaast, wat is nou eigenlijk 'slimmer' of 'dommer'?

Je zou 'slimheid' kunnen definiëren in harde cijfers, zoals het alom bekende Intelligentiequotiënt (ik zal vanaf nu gewoon IQ zeggen) doet. Daarbij is een IQ van 100 als gemiddelde genomen. Heb je een IQ lager dan 100, dan ben je dommer dan gemiddeld, scoor je hoger, dan ben je slimmer dan gemiddeld. In de praktijk ligt dat iets genuanceerder en is er een standaardafwijking van 10 tot 15, afhankelijk van wat je bron is. Bij een afwijking van 15 punten betekent dat, dat als je een IQ tussen de 85 en 115 hebt, je gemiddeld intelligent bent.

Op basis van IQ-scores zou ik slimmer dan gemiddeld moeten zijn, want in vrijwel alle IQ-tests die ik in mijn leven heb gedaan (dat zijn er 5 geweest) heb ik een constante 128 gescoord. Dat is net 2 puntjes te weinig om 'hoogbegaafd' genoemd te mogen worden, dus ik zal het moeten doen met slechts 'begaafd' te zijn. Er zijn ergere dingen.

Maar een hoog IQ of niet, het blijft toch meer een gevoel dat ik slimmer ben dan gemiddeld... Daarom heb ik zelf op 'veel slimmer dan gemiddeld' geklikt.

Lang verhaal kort: denkt de gemiddelde mens slimmer te zijn dan gemiddeld? Dat is wat ik hiermee wil onderzoeken :P

Net zo benieuwd naar de resultaten als ik? Bekijk de tussenstand van de poll

Onderzoek naar reviews schrijven

Door Hahn op maandag 10 maart 2014 11:00 - Reacties (29)
Categorie: Research, Views: 5.492

Na ruim 3,5 jaar de opleiding Communicatie & Multimedia Design te doen ben ik begonnen met afstuderen! En bij afstuderen hoort onderzoek doen, heel veel onderzoek. En daar heb ik jullie hulp bij nodig :)

Mijn afstudeervraagstuk is 'Hoe kan je mensen met behulp van user experience design motiveren om betekenisvolle content te creëren?'. Simpeler gezegd: hoe zorg je ervoor dat mensen reviews willen schrijven? Om een goed antwoord te kunnen geven op die vraag, moet ik er echter eerst achter komen waarom mensen reviews schrijven, of waarom niet.

Daarom heb ik een simpele enquête gemaakt met daarin een tiental vragen over het hoe en waarom van reviews schrijven. Veel langer dan een paar minuutjes zou het niet hoeven kosten om in te vullen.

Klik op onderstaande knop en je zal er op magische wijze heengebracht worden!

http://tweakers.net/ext/f/SsbH5zYEKWFfLHm876gbHflW/full.png

Met de resultaten kan ik mijn onderzoek beter onderbouwen en zal ik uiteindelijk een prototype van een nieuw reviewsysteem kunnen gaan vormgeven. Dus als je me hierbij willen helpen door de enquête in te vullen, dan ben ik je heel dankbaar! _o_

Dendert Google Drive over Dropbox heen?

Door Hahn op woensdag 25 april 2012 09:00 - Reacties (32)
Categorie: Research, Views: 9.597

Op dinsdag 24 april 2012 heeft Google iets spectaculairs aan de wereld getoond, namelijk: Google Drive!

Uiteraard was de zin hierboven sarcastisch, want het is niet spectaculair, het is Dropbox maar dan met een ander naampje. Maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is.

In eerste instantie zit er weinig verschil tussen Dropbox en Google Drive (vanaf nu gewoon 'Drive'), maar toch zou Drive flink de weg kunnen blokkeren van Dropbox. Met zo'n naam kan ik het niet laten om er wat woordgrapjes over te maken.

Drive biedt standaard meer ruimte dan Dropbox (5GB voor Drive tegenover 2GB voor Dropbox). Voor mensen die weinig tot geen moeite willen doen is dat een pluspunt voor Drive. Wil je echter wel wat moeite doen, dan kan je met Dropbox al snel meer dan 5GB krijgen (tot een maximum van 16GB), zonder daarvoor bij te hoeven betalen. Dus wat dat betreft vind ik het redelijk gelijkspel.

Ben je wel bereid er geld tegenaan te gooien, dan moet Dropbox het toch wel enigszins afleggen tegen Drive, zoals het er nu naar uit ziet. Waar je bij Dropbox $20 betaalt voor 100GB, kost dezelfde hoeveelheid bij Drive maar $5, wat het dus vier keer zo goedkoop maakt. En bij Dropbox beginnen de betaalde uitbreidingen bij $10 voor 50GB, terwijl je bij Drive kunt beginnen met 25GB voor $2,50 (alhoewel je voor $2,50 extra vier keer zoveel ruimte krijgt, dus in verhouding is 25GB niet heel interessant). Enige pluspunt voor Dropbox is wel weer dat je tot 32GB extra kunt krijgen door mensen uit te nodigen voor Dropbox, maar dan blijft het uiteindelijk alsnog duurder dan Drive.

Maar naast ruimte en prijs heb je verder nog naamsbekendheid. Dropbox wordt door een heleboel mensen gebruikt en is wat betreft cloudopslag één van de bekendste, maar er zal niemand op het internet te vinden zijn die de naam 'Google' niet kent. Daarnaast biedt Google met Drive een mooie combinatie aan met andere diensten zoals Gmail en Google Docs, waardoor het (door zijn grootsheid) meer kan bieden dan Dropbox.

Op het gebied van socialegroepen-producten lukt het Google denk ik niet helemaal om het publiek te trekken die ze voor ogen hadden (Google+ slaat geen deuk in een pak Facebook-boter en Google Wave was al snel gestrand). Maar net zoals Gmail en Google (de zoekmachine) is Drive meer een éénpersoons-product, die je weliswaar kunt delen, maar dat is niet de hoofdmoot. Wat wil dat zeggen? Dat Drive ook prima te gebruiken is, als er (nog) geen hele grote groep mensen er gebruik van maakt. Waardoor ik denk dat Drive wel aardig aan zal slaan.

Maar waar wil ik nou eigenlijk echt heen met dit gelul? Ik vraag me af of Google Drive heel erg ten koste zal gaan van Dropbox, of juist niet. En wat is een betere manier dan dat door middel van een poll te polsen? Precies, niks. Dus hierbij een poll:

Poll: Stap je in bij Drive of val je voor Dropbox?
Ik gebruik nu Dropbox, maar ik stap over op Drive
Ik blijf bij Dropbox
Ik gebruik geen van beide, maar ik ga nu voor Drive
Ik gebruik geen van beide, maar ik ga nu voor Dropbox
Ik gebruik geen van beide en dat blijft zo
Ik ga allebei gebruiken

Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=380139&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Wil je onderbouwen wat je gestemd hebt, dan kan dat in de reacties hieronder. En uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden dan Dropbox en Drive, zoals SkyDrive, maar ik ben nu alleen benieuwd naar een eventuele verschuiving van Dropbox naar Drive.

Optie 'Ik ga allebei gebruiken' toegevoegd, oude poll-uitslag is hier te zien.

Horloges, niet meer van deze tijd?

Door Hahn op maandag 26 maart 2012 16:00 - Reacties (53)
Categorie: Research, Views: 9.912

Voor mij begint mijn dag met het omdoen van mijn horloge. Toen ik m'n eerste zwemdiploma had behaald (dat zal denk ik zo'n jaar of 16 geleden zijn, hoe oud ben je eigenlijk als je leert zwemmen?), kreeg ik van mijn oma een heel vet horloge van Donald Duck en sindsdien ben ik eigenlijk maar zelden zonder horloge te zien geweest.

Mijn horloge heb ik eigenlijk altijd en overal om, alleen als ik ga slapen doe ik 'm af, omdat 'ie dan wel een beetje in de weg zit. Maar verder heb ik er geen omkijken naar, hij is waterdicht, dus ik kan ermee douchen en zwemmen (en dat doe ik dan ook altijd).

Sowieso vind ik horloges een geniale uitvinding, en dan vooral de digitale variant ervan. Naast de tijd kan ik ook de datum en de dag zien, maar ik gebruik 'm ook vaak als alarm voor als ik bijvoorbeeld naar m'n werk moet en ik mogelijk de tijd vergeet. En de stopwatch komt ook genoeg van pas, net zoals de countdowntimer, die ideaal is als je een pizza in de oven doet en je niet een kwartier lang in de buurt wilt blijven hangen.

Maar toch heb ik het idee dat de horloge terrein aan het verliezen is, vooral aan de mobiele telefoon. Want het is natuurlijk net zo makkelijk om je mobiel uit je broek te toveren en aan te zetten, om al die functies die ik hierboven omschreef aan te roepen. Wat ik natuurlijk sarcastisch bedoel, want dat is helemaal niet makkelijker dan je pols even op te lichten.

Om te kijken of horloges inderdaad hun beste tijd hebben gehad (ha, nóg een woordgrap met tijd erin) vond ik het wel weer eens tijd worden voor een poll.

Poll: Draag jij een horloge?
Ja, altijd
Ja, soms
Nee, niet meer sinds de mobiele telefoon
Nee, nooit gedaan

Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=379434&layout=1&sort=org
Ook een poll maken? Klik hier

Mocht je willen vertellen waarom je wel of niet een horloge draagt, dan is het toegestaan om dat hieronder in de reacties te doen. Wel gelieve minimaal 300 woorden eraan besteden, want onderbouwing is op Tweakblogs vaak ver te zoeken. Maar vergeet dan geen samenvatting erbij te voegen, ik kan m'n tijd namelijk wel beter besteden dan alles te gaan zitten lezen.

Benoem de dictator

Door Hahn op dinsdag 1 maart 2011 19:00 - Reacties (10)
Categorie: Research, Views: 3.574

Iedereen lijkt een ander idee te hebben van hoe de dictator van Libië nou eigenlijk heet.

http://tweakers.net/ext/f/wuk1PnSwYpu3cEA5HyLSmHoS/full.jpg

Maar wat is zijn echte achternaam?

Poll: Hoe heet de dictator van Libië?
Gadaffi
Gaddafi
Gadhafi
Kadafi
Kaddafi
Kadhafi
Khadaffi
Qaddafi
Qadhafi
Anders, namelijk...
Who cares? Weg met die klootzak.

Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=369212&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier