Dendert Google Drive over Dropbox heen?

Door Hahn op woensdag 25 april 2012 09:00 - Reacties (32)
Categorie: Research, Views: 9.397

Op dinsdag 24 april 2012 heeft Google iets spectaculairs aan de wereld getoond, namelijk: Google Drive!

Uiteraard was de zin hierboven sarcastisch, want het is niet spectaculair, het is Dropbox maar dan met een ander naampje. Maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is.

In eerste instantie zit er weinig verschil tussen Dropbox en Google Drive (vanaf nu gewoon 'Drive'), maar toch zou Drive flink de weg kunnen blokkeren van Dropbox. Met zo'n naam kan ik het niet laten om er wat woordgrapjes over te maken.

Drive biedt standaard meer ruimte dan Dropbox (5GB voor Drive tegenover 2GB voor Dropbox). Voor mensen die weinig tot geen moeite willen doen is dat een pluspunt voor Drive. Wil je echter wel wat moeite doen, dan kan je met Dropbox al snel meer dan 5GB krijgen (tot een maximum van 16GB), zonder daarvoor bij te hoeven betalen. Dus wat dat betreft vind ik het redelijk gelijkspel.

Ben je wel bereid er geld tegenaan te gooien, dan moet Dropbox het toch wel enigszins afleggen tegen Drive, zoals het er nu naar uit ziet. Waar je bij Dropbox $20 betaalt voor 100GB, kost dezelfde hoeveelheid bij Drive maar $5, wat het dus vier keer zo goedkoop maakt. En bij Dropbox beginnen de betaalde uitbreidingen bij $10 voor 50GB, terwijl je bij Drive kunt beginnen met 25GB voor $2,50 (alhoewel je voor $2,50 extra vier keer zoveel ruimte krijgt, dus in verhouding is 25GB niet heel interessant). Enige pluspunt voor Dropbox is wel weer dat je tot 32GB extra kunt krijgen door mensen uit te nodigen voor Dropbox, maar dan blijft het uiteindelijk alsnog duurder dan Drive.

Maar naast ruimte en prijs heb je verder nog naamsbekendheid. Dropbox wordt door een heleboel mensen gebruikt en is wat betreft cloudopslag één van de bekendste, maar er zal niemand op het internet te vinden zijn die de naam 'Google' niet kent. Daarnaast biedt Google met Drive een mooie combinatie aan met andere diensten zoals Gmail en Google Docs, waardoor het (door zijn grootsheid) meer kan bieden dan Dropbox.

Op het gebied van socialegroepen-producten lukt het Google denk ik niet helemaal om het publiek te trekken die ze voor ogen hadden (Google+ slaat geen deuk in een pak Facebook-boter en Google Wave was al snel gestrand). Maar net zoals Gmail en Google (de zoekmachine) is Drive meer een éénpersoons-product, die je weliswaar kunt delen, maar dat is niet de hoofdmoot. Wat wil dat zeggen? Dat Drive ook prima te gebruiken is, als er (nog) geen hele grote groep mensen er gebruik van maakt. Waardoor ik denk dat Drive wel aardig aan zal slaan.

Maar waar wil ik nou eigenlijk echt heen met dit gelul? Ik vraag me af of Google Drive heel erg ten koste zal gaan van Dropbox, of juist niet. En wat is een betere manier dan dat door middel van een poll te polsen? Precies, niks. Dus hierbij een poll:

Poll: Stap je in bij Drive of val je voor Dropbox?
Ik gebruik nu Dropbox, maar ik stap over op Drive
Ik blijf bij Dropbox
Ik gebruik geen van beide, maar ik ga nu voor Drive
Ik gebruik geen van beide, maar ik ga nu voor Dropbox
Ik gebruik geen van beide en dat blijft zo
Ik ga allebei gebruiken

Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=380139&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Wil je onderbouwen wat je gestemd hebt, dan kan dat in de reacties hieronder. En uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden dan Dropbox en Drive, zoals SkyDrive, maar ik ben nu alleen benieuwd naar een eventuele verschuiving van Dropbox naar Drive.

Optie 'Ik ga allebei gebruiken' toegevoegd, oude poll-uitslag is hier te zien.

Volgende: Rondgespring met reflectoren 06-'12 Rondgespring met reflectoren
Volgende: Horloges, niet meer van deze tijd? 03-'12 Horloges, niet meer van deze tijd?

Reacties


Door Tweakers user Lieuwe15, woensdag 25 april 2012 09:06

Ik heb geen dropbox en automatisch wel google drive, aangezien google drive ook grotendeels google docs vervangt.
Dus vandaar de keuze: Ik gebruik geen van beide, maar ik ga nu voor Drive.

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 25 april 2012 09:08

Domme opmerking maar wat houdt iemand tegen om voor, pak 'm beet, 200 Euro per jaar zelf een dergelijke service in te richten? Heb zelf een opensource-oplossing die "enigszins" aan mijn eisen voldoet maar die komt dan wel op een dedicated server, 1TB opslag, 100Mbit dedicated verbinding. Deze 1TB opslag kost bij Google ongeveer 600 dollar per jaar en met een mooie afrondingsfactor dollar/Euro dus 2x zo veel.

En met wat extra kennis kan je iemand met enige kennis van Linux dus zelf een failover-cluster bouwen en op dezelfde prijs als Google uitkomen (2x eerder genoemde server huren dus). Verder is de integratie met mijn werkstations zo goed als naadloos omdat ik enkele protocollen toesta waar andere bedrijven weer mooie plugins voor hebben gemaakt zoals Expandrive om een drive-letter eraan toe te wijzen voor de simpeler zielen onder ons.

En niet in de laatste plaats: er is geen EULA waar een bedrijf als Google, Dropbox, Microsoft, whatever ook jouw data kan inzien :)

Door Tweakers user M-Opensource, woensdag 25 april 2012 09:12

The Verge heeft de Terms of services vergeleken van Google, Dropbox en Skydrive. Ik vond het wel een apart artikel met een niet zo mooie conclusie: http://www.theverge.com/2...arison-avoid-google-drive

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 25 april 2012 09:15

Ik ben een eenhoorn en ik volg je al.

Maar nee, ik host thuis gewoon een zootje bestanden via FTP, HTTP en SVN en gebruik Google Docs voor het overal kunnen bewerken van m'n documenten. Ik heb een DropBox-account, maar heb daar niets op staan. Gekozen voor "allebei niet" dus.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 april 2012 09:18]


Door Tweakers user Crazy D, woensdag 25 april 2012 09:16

Mooie van Google is dat je dan ook context gevoelige banners krijgt wanneer jij je Word documentje via de browser aan het downloaden bent.... Natuurlijk integreert het leuk met Google Docs (zodat Google nog beter weet wat en waar je aan het doen bent, zodat je nog beter de juiste reclames voorgeschoteld kunt krijgen).

Uiteraard zegt Google dat ze je documenten niet zullen scannen, maar goed, je krijgt ook context gevoelige banners wanneer je je gmail leest. Dat vind ik soms al irritant maar goed, het is een gratis product en dat moet ergens door gefinancierd worden, maar ik weet niet of ik dat voor online opslag ook wil....

Door Tweakers user Crazy D, woensdag 25 april 2012 09:18

MAX3400 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:08:
Domme opmerking maar wat houdt iemand tegen om voor, pak 'm beet, 200 Euro per jaar zelf een dergelijke service in te richten?
Tjah wat houdt je tegen om niet zelf die ene app te ontwikkelen die je nu mist? Je eigen OS te bouwen? Waarom kopen mensen een pc terwijl je ook losse componenten kunt kopen? Waarom bak je niet je eigen brood in plaats van het in de winkel te kopen? Etc etc etc.... Antwoord is interesse, kunde, tijd, en bedenk er zelf nog maar een paar... 1 weet ik er wel: geen enkele app zal integratie hebben met jouw personal dropbox-kloon, terwijl ik vanuit diverse apps wel bestanden richting dropbox kan sturen.

Door Tweakers user Jogai, woensdag 25 april 2012 09:19

Ik ga ze gewoon beide gebruiken, die mis ik in je poll


Door Tweakers user Mr.Viper, woensdag 25 april 2012 09:26

Jogai schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:19:
Ik ga ze gewoon beide gebruiken, die mis ik in je poll
Gebruik nu veel Dropbox en aangezien ik Drive er gratis bij krijg ga ik die ook gebruiken.

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 25 april 2012 09:26

Crazy D schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:18:
[...]
1 weet ik er wel: geen enkele app zal integratie hebben met jouw personal dropbox-kloon, terwijl ik vanuit diverse apps wel bestanden richting dropbox kan sturen.
Misschien dat ik je niet begrijp maar al mijn applicaties op mijn werkstations kunnen gewoon "Save As" doen naar bijvoorbeeld de N-schijf die ik met Expandrive hebt gedefinieerd. En hetzelfde geldt voor "Open File", drag & drop printing. En het is ontzettend simpel om even op mijn oplossing een chmodje los te laten op een directory en voila; hij is shared met/voor andere personen die accountX gebruiken om erop in te loggen. En als de app het niet snapt, dan heb ik eventueel nog een webpage waar je ouderwets een bestand kan uploaden en in het ergste geval eventueel SFTP. Hoezo integreert Dropbox beter?
Crazy D schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:18:
[...]

Tjah wat houdt je tegen om niet zelf die ene app te ontwikkelen die je nu mist? Je eigen OS te bouwen? Waarom kopen mensen een pc terwijl je ook losse componenten kunt kopen? Waarom bak je niet je eigen brood in plaats van het in de winkel te kopen?
Ja, voor alles is wel iets te verzinnen maar we hebben het hier over een online storage oplossing en ik gaf alleen maar aan dat de kosten van Drive erg hoog zijn als je veel data online wil bewaren, dat je zelf (als rechtgeaarde Tweaker) een goedkopere oplossing kan maken.

Door Tweakers user Gish, woensdag 25 april 2012 09:28

Mijn keuze is gevallen op geen van beiden. Waarom?

Sugersync. Standaard 5GB storage en het werkt super makkelijk. Foto's maak ik met mijn telefoon, ik kom thuis, zet Wifi aan, hij synct ze naar Sugarsync en m'n PC hengelt ze weer binnen in mijn "_Unsorted Pics" map. Dropbox heb ik in het verleden wel gebruikt, maar dat was voordat ik Sugersync had. Als ik inlog op sugersync, na het intypen van mijn pincode, zie ik alle gesharede folders van alle devices waar het op staat en kan ik ze eenvoudig downloaden. Mappen met foto's ziet 'ie automatisch als fotoalbum en worden ook als zodanig gepubliceerd. Ik meen zelfs dat je die ook openbaar kunt maken, standaard is dat niet het geval uiteraard. Uiteraard is het ook 'gewoon' mogelijk folders met anderen te sharen.

Mocht je interesse gewekt zijn, DM me dan even voor een referral. Leuke is dat ik 500MB krijg, maar jij ook :D

Door Tweakers user Gropah, woensdag 25 april 2012 09:32

Ik blijf bij dropbox zolang Drive niet op Linux kan gebruiken met een client en zelfs dan weet ik niet of ik wel overstap ivm gratis ruimte van DB en hoeveel/vaak het goed is geintegreerd

Door Tweakers user servies, woensdag 25 april 2012 09:35

M-Opensource schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:12:
The Verge heeft de Terms of services vergeleken van Google, Dropbox en Skydrive. Ik vond het wel een apart artikel met een niet zo mooie conclusie: http://www.theverge.com/2...arison-avoid-google-drive
Ik heb dat artikel even bekeken en het artikel is zo krom als maar kan zijn. Dezelfde conclusie kan getrokken worden over het Microsoft alternatief aangezien zij vrijwel dezelfde voorwaarden erin hebben staan als Google...
You understand that Microsoft may need, and you hereby grant Microsoft the right, to use, modify, adapt, reproduce, distribute, and display content posted on the service solely to the extent necessary to provide the service.
Wat "to the extent necessary to provide the service" betekent is erg makkelijk op te rekken...
Dit komt uit de MS voorwaarden... wat ze voor het gemak maar niet laten zien bij The Verge...

Door Tweakers user Crazy D, woensdag 25 april 2012 09:43

MAX3400 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:26:
Misschien dat ik je niet begrijp maar al mijn applicaties op mijn werkstations kunnen gewoon "Save As" doen naar bijvoorbeeld de N-schijf die ik met Expandrive hebt gedefinieerd.
Op je pc wel, op je mobile devices niet (en daar zit voor mij in ieder geval het grootste gebruikgemak van dropbox). Maar as usual, er is niet 1 perfecte oplossing, dus als jouw oplossing voor jou goed werkt, dan is dat idd een goed alternatief.

Door Tweakers user Erwin537, woensdag 25 april 2012 09:44

MAX3400 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:26:
[...]
Hoezo integreert Dropbox beter?
[...]
Ik denk dat er telefoon apps word bedoelt.

Door Tweakers user Orian, woensdag 25 april 2012 09:52

Ik gebruik op het moment dropbox. Voorlopig blijf ik daar ook, omdat er nog geen app is voor iOS. Probleem is dat ik nog een oudje heb (eerste generatie touch) met 3.1.3, en ik vermoed dat de app van google daarop niet zal werken (hun mail app in ieder geval niet). Dropbox draait echter als een zonnetje.

Door Tweakers user h2bzeit, woensdag 25 april 2012 10:49

Ik gebruik valdoos al een hele lange tijd en zit te overwegen om GDrive ernaast te installeren. Meer gratis ruimte in de wolk lijkt me wel wat :)

Door Tweakers user wartos, woensdag 25 april 2012 10:53

Gish schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:28:
Mijn keuze is gevallen op geen van beiden. Waarom?

Sugersync. Standaard 5GB storage en het werkt super makkelijk. Foto's maak ik met mijn telefoon, ik kom thuis, zet Wifi aan, hij synct ze naar Sugarsync en m'n PC hengelt ze weer binnen in mijn "_Unsorted Pics" map. Dropbox heb ik in het verleden wel gebruikt, maar dat was voordat ik Sugersync had. Als ik inlog op sugersync, na het intypen van mijn pincode, zie ik alle gesharede folders van alle devices waar het op staat en kan ik ze eenvoudig downloaden. Mappen met foto's ziet 'ie automatisch als fotoalbum en worden ook als zodanig gepubliceerd. Ik meen zelfs dat je die ook openbaar kunt maken, standaard is dat niet het geval uiteraard. Uiteraard is het ook 'gewoon' mogelijk folders met anderen te sharen.

Mocht je interesse gewekt zijn, DM me dan even voor een referral. Leuke is dat ik 500MB krijg, maar jij ook :D
Doet dropbox ook allemaal hoor... Bovendien heb ik zonder al te veel moeite te doen 12GB gratis bij dropbox :)
Mocht je dropbox nog eens willen proberen, heb ik ook wel een referral voor je...

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 april 2012 10:55]


Door Tweakers user h2bzeit, woensdag 25 april 2012 10:56

wartos schreef op woensdag 25 april 2012 @ 10:53:
[...]


Doet dropbox ook allemaal hoor... Bovendien heb ik zonder al te veel moeite te doen 12GB gratis bij dropbox :)
Mocht je dropbox nog eens willen proberen, heb ik ook wel een referral voor je...
Laten we allemaal maar meteen referral links spammen. :P

Door Tweakers user Chip., woensdag 25 april 2012 10:57

Waar is het antwoord beide?

Door Tweakers user Garyu, woensdag 25 april 2012 11:35

Ik gebruik eigenlijk met volle tevredenheid Wuala. Een Europees project, recent door LaCie overgenomen. Compleet client-side encrypted en daardoor geen privacy bezwaren. Ook 5GB gratis dat meer kan worden met referals (geloof ik, nog niet geprobeerd).


Door Tweakers user onok, woensdag 25 april 2012 12:40

Ik heb een eigen servertje, dus daar kan zoveel data opgooien als ik wil. Dus ik zal nooit betalen voor zo'n cloud opslag dienst. Drive zal ik waarschijnlijk wel automatisch gaan gebruiken omdat ik al vrij veel google Docs gebruik.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 25 april 2012 13:16

MAX3400 schreef op woensdag 25 april 2012 @ 09:08:
Domme opmerking maar wat houdt iemand tegen om voor, pak 'm beet, 200 Euro per jaar zelf een dergelijke service in te richten? Heb zelf een opensource-oplossing die "enigszins" aan mijn eisen voldoet maar die komt dan wel op een dedicated server, 1TB opslag, 100Mbit dedicated verbinding. Deze 1TB opslag kost bij Google ongeveer 600 dollar per jaar en met een mooie afrondingsfactor dollar/Euro dus 2x zo veel.

En met wat extra kennis kan je iemand met enige kennis van Linux dus zelf een failover-cluster bouwen en op dezelfde prijs als Google uitkomen (2x eerder genoemde server huren dus). Verder is de integratie met mijn werkstations zo goed als naadloos omdat ik enkele protocollen toesta waar andere bedrijven weer mooie plugins voor hebben gemaakt zoals Expandrive om een drive-letter eraan toe te wijzen voor de simpeler zielen onder ons.

En niet in de laatste plaats: er is geen EULA waar een bedrijf als Google, Dropbox, Microsoft, whatever ook jouw data kan inzien :)
ik ben wel benieuwd hoe je dit denkt in te richten voor de massa, niet iedereen heeft al FTTH, en een gehuurde server heeft meestal ook gewoon een EULA waar onder andere in staat dat ze gerechtigd zijn je systemen te onderzoeken en door te spitten, je data over te dragen aan justitie etc. misschien iets minder aangrijpend dan bij google - maar veel zal het niet schelen.

Door Tweakers user Hahn, woensdag 25 april 2012 13:26

Hoe kan je die optie missen als ik 'm om 12:15 heb toegevoegd..?

Door Tweakers user Shinigami, woensdag 25 april 2012 14:45

Heb een betaalde Dropbox account maar heb besloten mijn subscription na deze maand op te zeggen en voor Google Drive te gaan. Waarom? Betere integratie met alle Google diensten en simpelweg veel goedkoper.
Ik betaalde 10$ per maand voor 50gb, nu 5$ per maand voor 100gb, nogal een verschil.

Daarnaast scheelt het ook in ruimte dat ik m'n muziek niet op Google Drive hoef te zetten, die staan gewoon netjes in Google Music :D.

Door Tweakers user TheFes, woensdag 25 april 2012 15:03

Hahn schreef op woensdag 25 april 2012 @ 13:26:
[...]
Hoe kan je die optie missen als ik 'm om 12:15 heb toegevoegd..?
Pagina stond al even open ;)

Door Tweakers user Gish, woensdag 25 april 2012 16:30

wartos schreef op woensdag 25 april 2012 @ 10:53:
[...]


Doet dropbox ook allemaal hoor... Bovendien heb ik zonder al te veel moeite te doen 12GB gratis bij dropbox :)
Mocht je dropbox nog eens willen proberen, heb ik ook wel een referral voor je...
Ik heb dat bij Dropbox vanaf het begin niet gezien... Ohja, Sugarsync zit bij mij nu op 20Gb volgensmij ;) Maargoed, helemaal niet mijn bedoeling om referral links te gaan spammen. Was meer informatief bedoeld, en als je dan toch wilt testen, waarom dan niet gelijk met meer storage starten? Zo ben ik ook begonnen.

Door Tweakers user Luukje01, woensdag 25 april 2012 17:12

en wat denken jullie van ubuntu one? jammer dat er deze niet bij word genoemd.

ubuntu one

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 april 2012 17:15]


Door Tweakers user Blasterxp, donderdag 26 april 2012 12:36

Stome vraag,

maar in de info's stond dat ik allen .doc, jpg, en mp3 kan uploaden - want google dan die gelijk bekijken.

Ik wil gelocked RAR files, of bkp - backup files uploaden. Kan dat?

Door Tweakers user Ma®tin, donderdag 26 april 2012 19:03

Met dank aan een handige medetweaker ging ik binnen een dag van 2 naar 10GB opslag met dropbox.
Vervolgens heb ik er blijkbaar van dropbox nog een keer 8GB bijgekregen, aangezien ik ongeveer 2 weken daarna zie dat ik ineens 18GB heb...?
En nee, ik heb geen studentenemail. (waarmee je ook 8GB kan verdienen)
Nu dus 18GB gratis dropbox opslag.
En aangezien ik pas 4,3GB van de 18GB gevuld heb, blijf ik voorlopig nog wel bij dropbox. :)

Door Tweakers user Sander, zaterdag 28 april 2012 15:08

Zolang Apple geen "drive/dropbox" achtige functie biedt met iCloud zal ik bij Dropbox blijven. Zodra ze dat wel doen stap ik over en heb ik alles mooi bij elkaar (ex Picasa dan, maar daar ga ik veel meer voor betalen als ik ook drive wil gebruiken ivm duurdere priceplans)

Reageren is niet meer mogelijk