Dropbox: Syncen zonder gezeik

Door Hahn op maandag 21 november 2011 09:00 - Reacties (25)
Categorie: Suggesties, Views: 8.144

DropboxSinds iets van drie of vier jaar maak ik dankbaar gebruik van Dropbox. Dropbox is een dienst waarmee je heel simpel bestanden kunt synchroniseren tussen verschillende apparaten en ik gebruik het dan ook vrijwel dagelijks met veel plezier voor verschillende doeleinden.

Leuk, maar wat moet ik ermee?

Heb je bijvoorbeeld zowel een computer als een laptop, zoals ik, en wil je niet constant in de weer met USB-sticks of altijd alles mailen om op beide systemen dezelfde belangrijke bestanden te hebben, dan is Dropbox ideaal. Je installeert het op beide systemen en alles wat je met het ene systeem in Dropbox gooit, wordt gesynchroniseerd en komt dus ook op je andere systeem. Maakt niet uit of je Windows of Mac OS X hebt.

En het werkt zo simpel dat iedereen ermee overweg kan: Dropbox wordt een doodnormale map op je computer, waar je alles mee kunt doen wat je met een normale map ook kunt. Het enige bijzondere eraan is dat alles wat je in die map zet, dus ook gesynchroniseerd wordt met Dropbox (en daarmee de andere apparaten).

Maar eigenlijk slaat Dropbox dus alle bestanden online op..?

Yup, hierdoor kan je dus altijd en overal bij je bestanden en synchroniseren, als je een internetverbinding hebt. Vind je het niks dat Dropbox al jouw supergeheime bestanden online opslaat, dan moet je het niet gebruiken ;)

Een bijkomend voordeel van het online opslaan van bestanden is dat je zelfs bij je bestanden in Dropbox kunt, als je je eigen apparaten niet bij je hebt. Log ergens anders in via de Dropbox-site en je kan ook overal bij, zonder dat Dropbox geïnstalleerd hoeft te staan.

En mocht je ooit een bestand per ongeluk verwijderd hebben, dan heeft Dropbox daar ook een oplossing voor, want Dropbox houdt veranderingen bij, waardoor je dus oudere bestanden terug kunt halen door ze te downloaden van de server.

Heb je het ook voor mobiele apparaten?

Dropbox heb je ook voor bijvoorbeeld Android en iOS, waarmee je het dus ook op je smartphone of tablet kunt gebruiken. Dan wordt er weliswaar niet echt gesynchroniseerd, omdat dat zo een paar gigabyte op je telefoon/tablet zou kosten, maar je downloadt dan het geselecteerde bestand van de servers van Dropbox.

Ik gebruik Dropbox bijvoorbeeld ook om mijn bewerkte foto's op mijn iPad te krijgen, waarna ik ze dus makkelijk aan andere mensen kan laten zien.

Ik krijg maar 2GB, kan ik meer ruimte krijgen?

Ja, dat kan! Standaard krijg je 2GB als je niet betaald, ben je ervoor bereid om te betalen, dan kan je ook upgraden naar 50GB voor $99 per jaar (±¤73) of 100GB voor $199 per jaar (±¤146) of zelfs meer dan 1TB voor grotere groepen mensen.

Maar het leuke aan Dropbox, vind ik tenminste, is dat het gratis is en het toch een volwaardig product is. Alleen de hoeveelheid opslag die je krijgt is een beetje beperkt, maar er zijn ook gratis manieren om meer ruimte te krijgen:
  • Volg de stappen die op Dropbox.com/free te vinden zijn en je bent zo alweer 640MB rijker. Mits je toe wilt staan dat Dropbox verbindt met Twitter en Facebook. Dat kan je erna gelijk weer ongedaan maken overigens.
  • Om nóg meer ruimte te krijgen kan je ook de Get Started-pagina bekijken waarmee je ook weer makkelijk extra ruimte kunt krijgen met hele simpele dingen zoals de tutorial doorlopen.
What's in it for you?

Ik word niet betaald om Dropbox aan te prijzen hier, was het maar waar, maar dat wil niet betekenen dat ik hier niet beter van hoef te worden natuurlijk! :P

Wat is namelijk het geval? Je kunt ook nog extra ruimte bij Dropbox krijgen, door mensen te inviten. En daarmee vang je twee vliegen in één klap, want als ik iemand invite (en diegene gaat ook daadwerkelijk Dropbox gebruiken), dan ontvang ik 500MB extra ruimte, maar de nieuwe Dropbox-gebruiker krijgt ook 250MB extra :)

Dus maak je nog geen gebruik van Dropbox, maar heb je wel interesse en wil je gelijk 250MB extra ruimte ontvangen (en daarmee mij ook een plezier doen)? Klik dan op de knop hieronder!

Klik voor Dropbox-registratie met 250MB extra

Volgende: Horloges, niet meer van deze tijd? 03-'12 Horloges, niet meer van deze tijd?
Volgende: Te veel keuze maakt ongelukkig 10-'11 Te veel keuze maakt ongelukkig

Reacties


Door Tweakers user KingSizeBas, maandag 21 november 2011 09:07

Met een max van 4 mensen geloof ik ? :P

edit: herstel, iets meer ondertussen: For every friend who joins and installs Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 8 GB)!

[Reactie gewijzigd op maandag 21 november 2011 09:08]


Door Tweakers user Tsurany, maandag 21 november 2011 09:10

Het grote probleem met applicaties zoals Dropbox is dat je geen enkele controle hebt over de opslag van bestanden. Je bent volledig afhankelijk van een andere partij met betrekking tot de veiligheid van je data. Ik zou liever zien dat ik de data op mijn eigen server zou opslaan en dat het daarvandaan gesynchroniseerd wordt, niet dat ik eerst alles op een server van een andere partij moet zetten en dan maar moet vertrouwen op hun beveiliging.

Je had trouwens wel even wat alternatieven mogen noemen, dit is nu niks meer dan een stukje reclame.

Door Tweakers user Muthas, maandag 21 november 2011 09:14

Waarom pleur je niet gewoon je referral link neer? Hoeven mensen je ook geen DM te sturen.

Google trouwens maar eens op AdWords + Dropbox, heb je binnen 12 uur al je extra ruimte.

Door Tweakers user quistler, maandag 21 november 2011 09:18

Heb ondertussen door al mn invites al 5.4gb dropbox ruimte! helemaal voor niets! :P

Door Tweakers user Jogai, maandag 21 november 2011 09:44

@Tsurany: Voor jouw is er sparkleshare

Met live mesh krijg je zowieso 5GB om te syncen, en als je je skydrive koppelt met SDexplorer kun je de volledige 25GB makkelijk op je pc benaderen.

Door Tweakers user Hahn, maandag 21 november 2011 10:45

Muthas schreef op maandag 21 november 2011 @ 09:14:
Waarom pleur je niet gewoon je referral link neer? Hoeven mensen je ook geen DM te sturen.
Goeie, had ik niet aan gedacht :)

Door Tweakers user Wortelsoep, maandag 21 november 2011 12:09

@kingtim: dat is kennelijk alleen voor .edu-adressen :( oftewel alleen voor Amerikaanse studenten.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 november 2011 12:09]


Door Tweakers user GateKeaper, maandag 21 november 2011 12:17

Vind je het niks dat Dropbox al jouw supergeheime bestanden online opslaat, dan moet je het niet gebruiken ;)
Of je past encryptie toe op je dropbox folder, kan je niks meer met de bestanden die online staan wanneer je ze benaderd via de webinterface, maar de uitwisseling tussen pc en laptop verloopt nog wel vlekkeloos :-)
En mocht je ooit een bestand per ongeluk verwijderd hebben, dan heeft Dropbox daar ook een oplossing voor, want Dropbox houdt veranderingen bij, waardoor je dus oudere bestanden terug kunt halen door ze te downloaden van de server.
Mooier nog, er is een volwaardig versie beheer. Per ongeluk een foutje in photoshop, of een word documentje vernacheld. Even een oude versie van dropbox halen, en 't is weer terug :-)

Door Tweakers user Erwin537, maandag 21 november 2011 12:37

Wilko schreef op maandag 21 november 2011 @ 12:09:
@kingtim: dat is kennelijk alleen voor .edu-adressen :( oftewel alleen voor Amerikaanse studenten.
Ik heb gewoon mijn .nl schooladres gebruikt, werkte ook gewoon.

Door Tweakers user Crazy D, maandag 21 november 2011 13:22

Tsurany schreef op maandag 21 november 2011 @ 09:10:
Het grote probleem met applicaties zoals Dropbox is dat je geen enkele controle hebt over de opslag van bestanden. Je bent volledig afhankelijk van een andere partij met betrekking tot de veiligheid van je data.
Met alle respect, maar (en ja ik heb de nieuwsberichten ook wel gelezen) heb ik meer vertrouwen in een bedrijf als Dropbox dat ze de boel veilig weten te houden, dan dat ik dat op mijn eigen servertje moet doen. Enige reden dat je eigen server wellicht in the end veiliger is, is omdat de gemiddelde hacker niet zo snel op jouw servertje zal komen...

Door Tweakers user Neo_TGP, maandag 21 november 2011 14:26

Als je graag die 8 GB aan refferals wil hebben kan je beter even voor 10 euro een google adwords campagne opzetten en een weekje geduld hebben ;)

Door Tweakers user TheAnthonyNL, maandag 21 november 2011 15:31

Pro Tip : mocht je een school email hebben met ".edu" email dan zou ik hier eens kijken :D

https://www.dropbox.com/edu

krijg je ipv 250mb, 500mb erbij.


Maak hier je .edu email aan :D

[Reactie gewijzigd op maandag 21 november 2011 15:34]


Door Tweakers user gast, maandag 21 november 2011 16:15

Dropbox is awesome.

Door Tweakers user Ma®tin, maandag 21 november 2011 16:56

Wat ook erg makkelijk is, is bijvoorbeeld een plaatje op tweakers posten.
Je neemt een afbeelding, sleept deze naar je publieke folder, rechtermuisklik -> Copy Public Link en die plak je tussen de img tags op bijvoorbeeld het forum.
Vind ik zelf een stuk makkelijker/sneller werken dan een dienst als photobucket/mijnalbum/vulmaarwatin.
:)

Door Tweakers user wizzkizz, maandag 21 november 2011 19:28

Ma®tin schreef op maandag 21 november 2011 @ 16:56:
Wat ook erg makkelijk is, is bijvoorbeeld een plaatje op tweakers posten.
Je neemt een afbeelding, sleept deze naar je publieke folder, rechtermuisklik -> Copy Public Link en die plak je tussen de img tags op bijvoorbeeld het forum.
Vind ik zelf een stuk makkelijker/sneller werken dan een dienst als photobucket/mijnalbum/vulmaarwatin.
:)
Wat is er mis met het tweakers fotoalbum? :P

Vanwege de hacks/beveiligingsproblemen rondom dropbox gebruik ik het niet meer. In plaats daarvan heb ik voor synchronisatie/offsite backup het programma Wuala. Dat versleutelt alles al voordat het over de lijn gaat, dus ook zij beschikken nooit over je documenten in plaintext. Een ander groot voordeel was dat je je eigen schijfruimte kon traden en er dan schijfruimte op de Wuala servers voor terug kon krijgen (kan nu niet meer). Daardoor heb ik daar nu 100+ GB voor noppes, terwijl ik bij dropbox maximaal 16GB kon krijgen (en had) zonder te betalen.

edit:
GAMEKINGZ schreef op maandag 21 november 2011 @ 15:31:
Pro Tip : mocht je een school email hebben met ".edu" email dan zou ik hier eens kijken :D

https://www.dropbox.com/edu

krijg je ipv 250mb, 500mb erbij.
Kan ook met andere adressen hoor, gewoon met je school-e-mail proberen. Als hij het adres van je school/universiteit nog niet pakt, kun je die aanmelden. Ze kijken dan of het domein inderdaad behoort bij een school/uni en dan zetten ze dat domein ook op de lijst.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 november 2011 19:35]


Door Tweakers user kingtim, maandag 21 november 2011 20:08

Ha, mijn vorige post verwijderd, hij vond 't vast niet leuk dat ik ook m'n referral link plaatste (beetje flauw hoor aangezien je zelf ook gewoon reclame zit te maken).

maar zoals vaker gezegd, elk studenten/schoolmail adres werkt gewoon voord dropbox :).

Door Tweakers user Tsurany, maandag 21 november 2011 23:38

Jogai schreef op maandag 21 november 2011 @ 09:44:
@Tsurany: Voor jouw is er sparkleshare

Met live mesh krijg je zowieso 5GB om te syncen, en als je je skydrive koppelt met SDexplorer kun je de volledige 25GB makkelijk op je pc benaderen.
Nog geen Windows versie van helaas. Gebruik nu AeroFS en dat werkt vergelijkbaar.
Crazy D schreef op maandag 21 november 2011 @ 13:22:
Met alle respect, maar (en ja ik heb de nieuwsberichten ook wel gelezen) heb ik meer vertrouwen in een bedrijf als Dropbox dat ze de boel veilig weten te houden, dan dat ik dat op mijn eigen servertje moet doen. Enige reden dat je eigen server wellicht in the end veiliger is, is omdat de gemiddelde hacker niet zo snel op jouw servertje zal komen...
Dat kan, alhoewel ik dat met de recente stroom aan hacks niet direct begrijp. Grote organisaties zoals Steam zijn ook niet veilig, Dropbox lijkt me ook niet veilig dan.

Door Tweakers user Crazy D, dinsdag 22 november 2011 12:31

Tsurany schreef op maandag 21 november 2011 @ 23:38:
Dat kan, alhoewel ik dat met de recente stroom aan hacks niet direct begrijp. Grote organisaties zoals Steam zijn ook niet veilig, Dropbox lijkt me ook niet veilig dan.
Geen enkele organisatie is veilig. Maar je eigen servertje dan veiliger achten is vooral security through obscurity. Als iemand serieus zijn eigen server veiliger kan houden dan een bedrijf als Dropbox (of Steam, of name it) dan zou ik daar maar heel snel gaan solliciteren :)

Door Tweakers user Tsurany, dinsdag 22 november 2011 15:21

Crazy D schreef op dinsdag 22 november 2011 @ 12:31:
Geen enkele organisatie is veilig. Maar je eigen servertje dan veiliger achten is vooral security through obscurity. Als iemand serieus zijn eigen server veiliger kan houden dan een bedrijf als Dropbox (of Steam, of name it) dan zou ik daar maar heel snel gaan solliciteren :)
En wat is er mis met security through obscurity. Dropbox is een ideaal doelwit omdat je direct een grote massa data te pakken hebt van vele honderdduizenden gebruikers. Dat is een groot risico met veel werk maar potentieel ook een grote beloning. Mijn eigen server is ten eerste al onbekend, niemand weet hoe hij te bereiken is, of hij überhaupt bestaat en welke software ik gebruik, dit moet eerst onderzocht worden. Daarna moet hij nog gekraakt worden wat ook niet zo snel gebeurt aangezien die beveiliging ook prima geregeld kan zijn, vaak met producten die een gratis of open-source variant zijn van producten die in bedrijven ingezet worden.
Dat ontdekken en kraken kost een hoop tijd voor de data van een enkele persoon, de kans dat die buitgemaakt word is zo klein.

Daarnaast is het prima mogelijk je eigen server goed (zo niet beter) te beveiligen. Als een organisatie zoals dropbox dat doet gaat hun product achteruit omdat extra beveiliging gepaard gaat met meer handelingen voor het werkt. Ik kan bijvoorbeeld zorgen dat perse een VPN verbinding nodig is, dan is het vanaf buitenaf al niet eens meer te benaderen zonder dat mijn VPN gekraakt is, wat niet snel lukt.

Door Tweakers user wizzkizz, dinsdag 22 november 2011 18:07

Tsurany schreef op dinsdag 22 november 2011 @ 15:21:
Daarnaast is het prima mogelijk je eigen server goed (zo niet beter) te beveiligen. Als een organisatie zoals dropbox dat doet gaat hun product achteruit omdat extra beveiliging gepaard gaat met meer handelingen voor het werkt. Ik kan bijvoorbeeld zorgen dat perse een VPN verbinding nodig is, dan is het vanaf buitenaf al niet eens meer te benaderen zonder dat mijn VPN gekraakt is, wat niet snel lukt.
Dat, of zorgen dat de enige service die exposed is, je SSH server is. Als je die instelt op alleen inloggen met keyfiles, dan wordt het al een hele uitdaging. Eventueel in combinatie met je firewall zorgen dat alleen verkeer van bekende adressen wordt doorgelaten (zowel iptables als in /etc/hosts.allow en /etc/hosts.deny dus). Je SSH server up-to-date houden is dan, naast algemene best practices, zo ongeveer alles wat nodig is om je server veilig te houden, naast het uiteraard niet verliezen van je keyfile.

Dat is een voordeel als je een zeer beperkte set gebruikers hebt, dropbox moet wel verbindingen van alle computers accepteren en dan vertrouwen op IDS systemen etc.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 november 2011 18:08]


Door Tweakers user lazydave-II, woensdag 23 november 2011 09:34

Muthas schreef op maandag 21 november 2011 @ 09:14:
Google trouwens maar eens op AdWords + Dropbox, heb je binnen 12 uur al je extra ruimte.
Ok campagne aangemaakt en zo'n voucher 50 euro tegoed gebruikt die bij de "management team" zat. Binnen een uur had ik 10 Gb ruimte. Vervolgens ook een campagne aangemaakt voor mijn collega, en die was ook binnen een uur gemaxed. 40 Euro tegoed van de 50 is op dus ik heb nog een tientje over

Eén tip voor de adwords sign-up: Kies zakelijk, zonder btw nummer

Door Tweakers user las3r, woensdag 23 november 2011 15:27

Ik werk nu ongeveer een jaar met dropbox, en moet zeggen dat me perfect bevalt.

Zeer zeker omdat ik op 3 verschillende systeem develop (zowel java, als php), allen in Netbeans. Het fijne is dat ik door middel van directory junctions bepaalde mappen via 2 plaatsen benaderbaar heb:

C:\xampp
en
C:\users\las3r\dropbox\xampp

De map staat fysiek in de dropbox, echter is een ingang benaderbaar uit c:/xampp

Zodra ik thuis een uurtje heb zitten coden, en ik drink de eerste bak koffie op stage - kan ik zo verder waar ik gebleven was, omdat op de laptop eenzelfde folder junction is toegepast.

(voor meer info over folder junctions gaarne hier klikken)
(Pas wel op met recursieve junction, dan is je dropbox snel vol - spreek uit ervaring...!)

Ik start netbeans, en ben altijd up to date. ;) - zeer schön voor een freelance developer die maar alleentjes werkt.

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 november 2011 15:38]


Door Tweakers user Stollie, woensdag 23 november 2011 23:24

Voor de mensen die denken dat je een .edu nodig heeft. not.
Stuur gewoon een mail naar Dropbox met het domein van je school, zetten ze hem er ook bij :). Heb ik toen gedaan voor @student.hro.nl, weet alleen niet of het nu ook met @student.hr.nl werkt.

Door Tweakers user Mad-Monkey, maandag 28 november 2011 13:32

@stollie, dat zei wizzkizz ook al, echter wat jullie alle twee vergeten is dat we niet allemaal nog student zijn :) en dan is het wel handig om gewoon een .edu acc aan te kunnen maken

Door Tweakers user marti-n, donderdag 8 december 2011 12:21

Dropbox is inderdaad een geweldig programma. Gebruik het inmiddels al zeker een jaar of 3, en zit inmiddels aan de 16.75Gb, bijna max dus :-)

@hu.nl werkte voor mij om de boel te verdubbelen, en die link die gepost werd door GAMEKINGZ schijnt ook te werken, aldus een klasgenoot.

Reageren is niet meer mogelijk