Heb of wil jij kinderen?

Door Hahn op zaterdag 16 maart 2019 12:34 - Reacties (59)
Categorie: Research, Views: 7.255

Met mijn 31 jaar ben ik op een leeftijd aanbeland waar meer en meer mensen om mij heen kinderen krijgen. Zo ben ik iets meer dan een jaar geleden voor het eerst oom geworden, en zijn er legio collega's, familieleden en vrienden die in de afgelopen paar jaar een kind hebben gekregen.

Uiteraard is daar niks geks aan. Sterker nog, niks is natuurlijker dan je voort te planten. Want een soort die dat niet doet, sterft uit. Simpel zat.

Toch begin ik zelf steeds meer te twijfelen of ik wel kinderen zou willen. Zonder veel meer in te willen gaan op de waarom en wat van mijn twijfels, en mogelijk resultaten te beïnvloeden, ben ik vooral benieuwd hoe het zit bij anderen. En in dit geval dus jullie ;)

Heb jij kinderen? Wil je kinderen? Is er net eentje onderweg? Of wil je absoluut never nooit geen kinderen, of iets er tussenin? Laat het mij weten!

Poll: Heb of wil jij kinderen?
Ik heb kinderen (1 of meer, of krijg er binnenkort eentje)
Ik wil kinderen (1 of meer)
Ik twijfel of ik kinderen wil
Ik wil geen kinderen
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=401645&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Met de resultaten van deze poll en de eventuele reacties op deze blog wordt verder niks gedaan. Dit is slechts een vraag die van tijd tot tijd in mijn hoofd opkomt, en die ik nu uit nieuwsgierigheid aan jullie stel :) Deelname is uiteraard niet verplicht, en ik kan niet zien wie wat heeft gestemd op de poll.

Volgende: Hoeveel verdien jij en hoeveel spaargeld heb je? 05-'19 Hoeveel verdien jij en hoeveel spaargeld heb je?
Volgende: Hoe slim vind jij jezelf? 04-'15 Hoe slim vind jij jezelf?

Reacties


Door Tweakers user sebastius, zaterdag 16 maart 2019 12:44

Tja, wij (ik 37, zij 32) hebben vorige weekend voor het eerst het 'k' woord laten vallen. We weten het nog niet.

Door Tweakers user Peetz0r, zaterdag 16 maart 2019 13:24

Ik (24, single) wil kinderen. Liefst 2 of 3. Maar ook specifiek nog lang niet. Eerst de nodige voorwaarden scheppen. Als dat dit jaar allemaal gebeurt is dat heel leuk (en ook wel eng) maar als dat nog 10 jaar duurt is dat ook prima.

Door Tweakers user PhatFish, zaterdag 16 maart 2019 13:53

Ik ben nu 32 en probeer dit jaar alles in m'n leven op orde te krijgen om een serieuze partner te vinden. Zo opeens, toen ik 30/31 was en met mijn neefje van een paar jaar oud speelde had ik opeens iets van "Ik wil er ook een". Logisch is het echt niet, maar het is een vrij natuurlijke drang en ieder keer als ik die jongen weer wat leer, geeft dat meer voldoening dan wat dan ook. Ik hoop ergens tussen mijn 35e en 40e vader te worden, maar eerst maar een vrouw vinden met wie ik kids wil.

Door Tweakers user shadvet, zaterdag 16 maart 2019 14:01

Het zou me leuk lijken, maar als ik goed nadenk over wat er allemaal in de wereld gebeurt dan weet ik het zo net niet. De politiek staat me niet aan, de hoeveelheid media en influencing gaat alleen maar omhoog.. . Terrorisme komt steeds dichterbij, de hele wereld leeft binnenkort in paniek en oorlogen durf ik ook niet uit te sluiten. De zeespiegel stijgt steeds sneller, ik zie steeds minder Nederlanders om me heen. Heb geen racistische instelling, maar wie weet hoeveel last we er over tien jaar van hebben.
Ik weet echt niet of eventuele kinderen nou in een fijne omgeving kunnen opgroeien.

Zoals in een nummer van Parkway Drive: A generation born to witness the end of the world :+

Door Tweakers user m-vw, zaterdag 16 maart 2019 16:45

Heb geen kinderen. Maar ik kan je uit ervaring zeggen dat je weinig te willen hebt zeggen. Je krijgt kinderen, je neemt ze niet.

Door Tweakers user migchiell, zaterdag 16 maart 2019 17:21

Kinderen nemen is ongeveer het slechtste dat je voor toekomstige generaties kunt doen.

Door Tweakers user EJlol, zaterdag 16 maart 2019 17:25

shadvet schreef op zaterdag 16 maart 2019 @ 14:01:
Het zou me leuk lijken, maar als ik goed nadenk over wat er allemaal in de wereld gebeurt dan weet ik het zo net niet. De politiek staat me niet aan, de hoeveelheid media en influencing gaat alleen maar omhoog.. . Terrorisme komt steeds dichterbij, de hele wereld leeft binnenkort in paniek en oorlogen durf ik ook niet uit te sluiten. De zeespiegel stijgt steeds sneller, ik zie steeds minder Nederlanders om me heen. Heb geen racistische instelling, maar wie weet hoeveel last we er over tien jaar van hebben.
Ik weet echt niet of eventuele kinderen nou in een fijne omgeving kunnen opgroeien.

Zoals in een nummer van Parkway Drive: A generation born to witness the end of the world :+
Het feit dat je steeds minder Nederlanders ziet, wordt mede veroorzaakt doordat Nederlanders steeds minder kinderen maken. Er worden gemiddeld 420 kinderen per dag in Nederland geboren, terwijl er 655 immigranten per dag Nederland binnenkomen. Ook het gemiddeld aantal kinderen per gezin (1,8) zit onder het niveau om de Nederlandse bevolking in stand te houden (2,1). De oplossing is uiteraard juist meer kinderen maken O+

bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller
https://www.cbs.nl/nl-nl/...orden-er-per-jaar-geboren-

Door Tweakers user Hennie-M, zaterdag 16 maart 2019 18:40

Ik wil ze zelf niet. Bij deze vragen moet ik wel altijd denken aan de intro van de film Idiocracy:

https://www.youtube.com/watch?v=YwZ0ZUy7P3E

Slimme mensen die zich zorgen maken over de juiste voorwaarden voor het beginnen met kinderen planten zich minder voor dan mensen die maar gewoon 'doen'.

Door Tweakers user Tokkes, zaterdag 16 maart 2019 22:39

shadvet schreef op zaterdag 16 maart 2019 @ 14:01:
Het zou me leuk lijken, maar als ik goed nadenk over wat er allemaal in de wereld gebeurt dan weet ik het zo net niet. De politiek staat me niet aan, de hoeveelheid media en influencing gaat alleen maar omhoog.. . Terrorisme komt steeds dichterbij, de hele wereld leeft binnenkort in paniek en oorlogen durf ik ook niet uit te sluiten. De zeespiegel stijgt steeds sneller, ik zie steeds minder Nederlanders om me heen. Heb geen racistische instelling, maar wie weet hoeveel last we er over tien jaar van hebben.
Ik weet echt niet of eventuele kinderen nou in een fijne omgeving kunnen opgroeien.

Zoals in een nummer van Parkway Drive: A generation born to witness the end of the world :+
Wild eyes. Zalig nummer.
Even de hele intro (uit de videoclip, ingesproken door Winston's grootvader). Kippenvel krijg ik ervan.
The world is broken.
We are the last choking embers of a fire waiting to burn out.
Long before our grandfathers and their fathers before them, we started pulling our planet apart in the name of progress, and blind ambition.
The greed of men has devoured this earth until there was never left.
We watch as time eats us alive.
A generation born... to witness the end of the world.

[cue guitars] \m/
Zelf ben ik van dezelfde mening. Daarbij is overpopulatie ook een flink probleem.
Kinderen krijgen die moeten gaan leven in een toekomst zonder een notie van privacy, in een wereld die leeft van instant gratification en consumerism, extremisme dat de pan uitswingt, economie die gewoon kut is, intolerantie en overtolerantie (PC movement), ...

Nee.

En als je dan vraagt aan ouders "waarom koos je voor kinderen?" krijg je als antwoord "hij/zij/ze maakt/maken mij/ons zo gelukkig". Lekker egoistisch vind ik, wetend waar we op afstevenen. Niemand die zegt "ik doe mijn best om er een volgende Tesla of Einstein of Hawking van te maken zodat hij/zij kan bijdragen aan de maatschappij", oid.

Ik zou me laten steriliseren, langs de andere kant denk ik ook weer dat vruchtbaarheid in de toekomst misschien een heel kostbaar iets zou kunnen worden (a la Children of Men)

Door Tweakers user Wildfire, zaterdag 16 maart 2019 22:54

Ik ben 39 en single en op dit moment denk ik "ik heb het prima naar m'n zin in m'n uppie, met een vriendin zou ik al veel van m'n vrijheden moeten opgeven en met een kind erbij kan ik het al helemaal schudden" :P

Maar wie weet verandert dat nog wanneer ik weer een vriendin zou krijgen. Alhoewel kinderen krijgen beter gedaan wordt wanneer je wat jonger bent, tenminste dat lijkt me.

Door Tweakers user markdejong, zondag 17 maart 2019 07:56

Ik wordt 46 dit jaar en mijn oudste is net 10. Het kan nog hoor! Moet er wel bij vermelden dat ik 11 jaar ouder ben dan mijn vrouw. Ik zou niet terug willen naar een leven zonder kinderen!

Door Tweakers user Thalaron, zondag 17 maart 2019 09:51

Wij hebben geen kids, en (gelukkig) willen wij er ook geen (bewust kinderen dus).

Ik heb op mijn 18e, ergens op mijn mijn 24-25e, en op mijn 30e verzocht om een sterilisatie. Toen ik 30 was mocht het bij de 3e afspraak (1e huisarts, 2e ziekenhuis en verplicht nog een maand wachten i.v.m. mijn leeftijd i.c.m. Dat ik geen kids heb.

De mensheid zal zonder mijn nazaten wellicht uitsterven :+ ... not(!). Ook wij hebben veel mensen in onze omgeving (buren, vrienden, collegae etc.) Die nu aan kinderen beginnen.

Vooral mijn vrouw ergert zich geregeld aan hoe kortzichtig mensen zijn. Avondje geen alcohol? Teveel gegeten en buik is zat opgezet? Zwanger?...

Mijn tante kan geen kinderen krijgen welke ze graag wilt. Die krijgt al jaren opmerkingen als "Ik snap echt niet dat jij zelf geen kinderen hebt genomen"...

Buiten dat ik "mijn kinderen" niet op een alsmaar minder sociale wereld wil zetten, heb ik gewoon niets met kinderen. Ik haat ze niet (hoewel ik me er behoorlijk aan kan irriteren, maar dat zegt vaak meer over de ouders die ze niet in bedwang kunnen/willen houden). Mocht mijn vrouw zich ooit bedenken dan blijf ik bij wat ik 11 jaar geleden heb aangegeven: niet met mij. Nee dat heb ik niet voor mijn vrouw over maar belangrijker: een kind verdient het om welkom te zijn!

Naast kinderen heb ik ook geen Facebook, Twitter etc. Dus wellicht ben ik gewoon minder kudde gevoelig ;)

Op het moment dat mensen er bij mij naar vragen en geen genoegen nemen met een simpele nee, stel ik meestal een tegenvraag: waarom wél? Meestal is het dan vrij stil daar de meeste mensen er geeneens over nadenken.

Kinderen (proberen(!)) te krijgen zou een weloverwogen keuze moeten zijn van beide ouders (of een enkele indien via zaad donor).

Ps: gezien de overbevolking is het mijn inziens belachelijk dat ik heb moeten betalen voor mijn sterilisatie (Geen vergoeding, niet van eigen risico) terwijl wanneer je kinderen wilt er IVF van duizenden euro's gratis is. Wat is er mis met adopteren? Ik begrijp dat dit voor vele geen vergelijkbare optie is echter zou het wel beter zijn voor de maatschappij (en financieel gezien ook nog eens).

Maar goed, TL:DR:
Ik/Wij willen geen kinderen!

Door Tweakers user Jonnie Bahaar, zondag 17 maart 2019 10:04

Lastig verhaal en ik wil liever niet mijn hebben en houden publiek hier uitstorten, maar ik twijfel en neig sterk naar nee. Onder andere vanwege klimaat, geld, en de twijfel of ik het kind wel een goede opvoeding kan geven.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 17 maart 2019 11:08

Heb altijd gezegd: als ik voor mijn 40e geen kinderen heb, hoeft het ook niet meer.
Ik hou van kinderen, maar gun ze een jonge vader.

Ik heb een jaar of 5 geleden een sterilisatie gehad, er gaan dus ook geen kinderen meer komen.

Door Tweakers user Rmg, zondag 17 maart 2019 12:55

EJlol schreef op zaterdag 16 maart 2019 @ 17:25:
[...]


Het feit dat je steeds minder Nederlanders ziet, wordt mede veroorzaakt doordat Nederlanders steeds minder kinderen maken. Er worden gemiddeld 420 kinderen per dag in Nederland geboren, terwijl er 655 immigranten per dag Nederland binnenkomen. Ook het gemiddeld aantal kinderen per gezin (1,8) zit onder het niveau om de Nederlandse bevolking in stand te houden (2,1). De oplossing is uiteraard juist meer kinderen maken O+

bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller
https://www.cbs.nl/nl-nl/...orden-er-per-jaar-geboren-
Er worden gemiddeld per dag ongeveer 470 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 420 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 655 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 450 emigranten vertrekken.
Uit je eigen link

Door Tweakers user T-Forever, zondag 17 maart 2019 13:26

34 en wil dolgraag ooit kinderen, maar zal ik toch echt eerst aan de vrouw moeten.

Door Tweakers user Theo, zondag 17 maart 2019 13:52

Geen kinderen, niet nu en niet inde toekomst. Als ik naar de wereld om mij heen kijk wil ik dat junior niet aandoen.

Voordeel is dat vriendin er exact zo over denkt; beide houden we niet van kinderen..

Door Tweakers user Eraser127, zondag 17 maart 2019 13:52

Ben 34 (bijna 35) en mijn vrouw ook en hebben een dochter van bijna 2. Uiteindelijk heeft het zo'n 1-1,5 jaar geduurd qua beslissing en om er zo gezond mogelijk klaar voor te zijn. Op dat moment vonden we dat we er qua financiën en mentaal en samen klaar genoeg voor waren en uiteindelijk is er nooit echt een perfect moment om met kinderen te beginnen.

Het heeft uiteindelijk bijna 2 jaar geduurd (met pillen en hormonen enzo) eer mijn vrouw zwanger was, de eerste afspraak bij de vruchtbaarheidskliniek stond al gepland.

We zouden nog wel een tweede willen, maar mijn vrouw heeft sinds de zwangerschap Fibromyalgie dus een tweede zou te zwaar worden om soepel voor te zorgen (gaat al wel stukken beter met therapie), plus dat onze leeftijd ook meespeelt. De eerste zwangerschap ging zo soepel en de bevalling was zo snel, dat het voor ons gevoel alleen maar slechter kan gaan (hoeft natuurlijk niet). We zijn heel blij met ons drieën, maar de deur voor een tweede kind blijft nog wel op een kier staan.

Door Tweakers user SeenD, zondag 17 maart 2019 16:45

M'n vrouw(33) en ik(35) willen het niet. Toen we onze relatie begonnen waren we t er over eens.
Voor mij is de reden dat er al genoeg mensen zijn. En ik heb er geen behoefte aan. Ik heb veel neefjes en nichtjes. Ik vind kinderen leuk om mee om te gaan. Maar voor mezelf hoef ik t niet.
Een kind kan er ook niet voor kiezen om geboren te worden. Dat vind ik voor mezelf op de lange termijn een ethische kwestie.

We hebben wel zoiets van dat als we per ongeluk zwanger zouden raken, dat we dan geen abortus gaan doen, als het verder gezond is.

En ja, Idiocracy denk ik vaak aan en dan heb ik t gevoel om wel kinderen te willen om de neerwaartse spiraal te doorbreken. ;)

Door Tweakers user JKen, zondag 17 maart 2019 18:55

Bezint eer gij begint.

Veel mensen romantiseren het heel erg. Praktijk kost het je vooral heel veel tijd. Helemaal in deze tijd waarbij er verwacht wordt dat beide partners werken.Ook overbevolking begint een serieus probleem te worden. Ik gun de toekomstige kinderen generatie een leven zonder overbevolking.

Door Tweakers user Amanoo, zondag 17 maart 2019 19:55

Ik ben nog student, dus voorlopig sowieso niet. Maar momenteel heb ik ook geen kinderwens voor wanneer ik ben afgestudeerd en een baan heb. De kans dat ik het ooit zal willen is niet nihil, maar ook niet enorm waarschijnlijk.

Door Tweakers user Masterlans, zondag 17 maart 2019 21:26

38 en 33, twee kinderen. Bijna 4 jaar oud en, en 8 maanden oud.
Bewuste keuze, wel enkele jaren uitgesteld omdat ik het realistisch gezien niet met werk en een PhD traject kon combineren. Dat is een goede keus geweest want die kleinen vreten bergen tijd. We werken beide 4 dagen (Ik heb daarnaast gemiddeld één 24u dienst per week), dus het is veel logistiek.
Het zal voor iedereen anders zijn, maar voor ons is het het waard. Je krijgt er veel voor terug (cliché 😉).

Door Tweakers user KilljoyNL, zondag 17 maart 2019 22:42

Ik wil ze wel, maar mijn partner (nog) niet. Ik vind mijn partner daarentegen zo speciaal dat ik graag het idee van kinderen op geef voor haar. Als ik zou moeten kiezen tussen geen kinderen en wel haar ipv wel kinderen en niet haar, dan is voor mij de keuze makkelijk.

Misschien niet het meest nuttige antwoord hier, maar wel een perspectief.

Door Tweakers user rookie no. 1, zondag 17 maart 2019 23:10

Laten we met elkaar afspreken dat we gewoon zo'n 100 jaar geen kinderen meer krijgen. Heleboel problemen opgelost :)

Interessante film over een wereld zonder kinderen: https://www.imdb.com/title/tt0206634/fullcredits

Door Tweakers user OverSoft, maandag 18 maart 2019 09:01

Allebei 34 en een aantal jaren terug bewust gekozen voor geen kinderen, puur uit eigen belang.

Wij houden veelste veel van reizen, iets wat natuurlijk compleet anders gaat met kinderen.

Ook hebben we allebei gemerkt dat we ons irriteren aan kinderen van anderen. Ik weet dat iedereen zegt dat dat anders is als het je eigen kinderen zijn, maar het is niet iets wat je even voor een weekje kunt proberen.

Ik ben zelfs door een kennis uitgemaakt voor "ziek", omdat we geen kinderen willen, "want het is natuurlijk dat je kinderen wilt".
Oh? Ja? Je hebt ook nog zoiets als rationaliteit, en als ik zie dat jij 2 weekendjes per jaar voor jezelf "krijgt van de vrouw", dan is de keuze voor mij niet zo heel moeilijk.

Door Tweakers user SeenD, maandag 18 maart 2019 09:41

Btw tip voor je volgende poll:
Hoe rij je?
Veel slechter dan gemiddeld
Slechter dan gemiddeld
Gemiddeld
Beter dan gemiddeld
Veel beter dan gemiddeld

:)

Door Tweakers user mugen4u1987, maandag 18 maart 2019 09:50

Nee ik wil absoluut geen kinderen, iets waar de samenleving blijkbaar moeite mee heeft gezien de reacties als ze er om vragen.

Verder vind ik ook dat kinderen krijgen niet voor iedereen is bedoeld, er zijn in mijn ogen heel veel mensen die NOOIT aan kinderen moeten beginnen maar zelfs die mafkezen nemen kinderen (en krijgen tijdens het opvoeden problemen daarmee met alle gevolgen van dien).

Door Tweakers user Janet_, maandag 18 maart 2019 10:01

Ik ben 34, heb een zoon van bijna 13. Was niet gepland. Ik had helemaal niks met kinderen tot ik er 1 van mezelf kreeg. Graag had ik er nog wel 1 gehad zodat hij niet alleen zou zijn. Maar dat is niet meer voor mij weggelegd. Ik vind mijzelf nu te oud en daarnaast heb ik geen relatie :)

Door Tweakers user illuminix, maandag 18 maart 2019 10:45

Ik was 22 (onbewust) toen ik vader werd. Groot verantwoordelijkheid. Nu 30 en getrouwd met nieuw partner. Beide klaar voor een nieuw gezin alleen ze heeft wat moeite met het zwanger raken. Helaas.

Nooit spijt gehad. Laats op een kinderfeest in gesprek geraakt met een bekende die onlangs vader is geworden. Begon te piekeren: Geen tijd voor zichzelf, zwaar, had ik het maar toch niet gedaan. Deed me wel fronzen. Blijkbaar niet klaar voor de klus of hij moet er nog door heen groeien.

Ik heb veel moeten opgegeven voor mijn jonge vaderschap maar totaal geen spijt gehad. Een nieuw doel gevondeni n het leven. Daarnaast had ik wat volwassenheid nodig. Je kind opvoeden en vooral ook een trots he. Jouw bloed, jouw kind en een kind die tegen je op kijkt en jou als voorbeeld functie neemt.

Door Tweakers user Smuey, maandag 18 maart 2019 11:00

Ik lees vaak het probleem van overbevolking, maar denken die mensen die dat argument aanhalen er wel bij na dat dat probleem JUIST niet in de meeste Westerse landen speelt? Daar krimpt de bevolking juist, omdat er voor ieder stel minder dan twee kinderen (gemiddeld) wordt geboren. De problemen ontstaan juist in derdewereldlanden, waar 20+ kinderen de norm is. Dan kun jij tien keer (letterlijk...) zeggen dat je geen kinderen neemt, uiteindelijk maakt wat jij doet toch geen hol uit zolang er in derdewereldlanden aangefokt wordt als konijnen. Het is net als met de gehele klimaatdiscussie: wat wij hier in Nederland doen maakt uiteindelijk gewoon niets uit zolang andere, veel grotere partijen er niet aan mee doen.

Door Tweakers user Smuey, maandag 18 maart 2019 11:17

Ik lees vaak het probleem van overbevolking, maar denken die mensen die dat argument aanhalen er wel bij na dat dat probleem JUIST niet in de meeste Westerse landen speelt? Daar krimpt de bevolking juist, omdat er voor ieder stel minder dan twee kinderen (gemiddeld) wordt geboren. De problemen ontstaan juist in derdewereldlanden, waar 20+ kinderen de norm is. Dan kun jij tien keer (letterlijk...) zeggen dat je geen kinderen neemt, uiteindelijk maakt wat jij doet toch geen hol uit zolang er in derdewereldlanden aangefokt wordt als konijnen. Het is net als met de gehele klimaatdiscussie: wat wij hier in Nederland doen maakt uiteindelijk gewoon niets uit zolang andere, veel grotere partijen er niet aan mee doen.

Voor de volledigheid: wij (ik nu 35 en zij nu 36) hebben een kleine meid die volgende maand twee wordt en een tweede op komst (begin juni). Beiden waren een bewuste keuze, net zoals de keuze om het bij twee te laten. Ja, het was ontzettend spannend vlak voor de geboorte, maar ik zou nooit meer anders willen.

Door Tweakers user Deurges, maandag 18 maart 2019 11:52

Mijn vriendin (29) en ik (36) zijn nu net een paar maanden samen maar uiteraard zijn het wel gesprekken die je moet voeren. We willen eerste beiden een tijdje samen zijn voordat we er aan gaan beginnen.

Ik merk zelf dat ik na een langere periode van vrijgezel zijn, het wel lastig vind om te denken aan een kleine er bij. Zij heeft een hond, dus daar voor zorgen, routine elke dag, onverwachtse momenten, helpen ook wel bij het nog uitstellen van die keuze.

Ik hoef ze niet perse, maar als de tijd er voor is en we merken beiden dat we "er klaar voor zijn" dan bestaat de kans zeker dat er een kleine komt. Zelf heb ik geen broers of zussen dus ik zou het max bij 2 houden...

En idd zoals andere al zeiden: Mocht het toch gebeuren, is het kind zeker welkom.

Door Tweakers user BillsGate, maandag 18 maart 2019 11:58

Eens met een bovenstaande stelling dat de enquete zo wat leeg is. Ik mis keuzes m.b.t. bewust geen of wel, of juist ongepland. Of uit een vorige relatie. Ik denk dat je met die verdieping wat meer hebt aan je enquete ;)

Dat gezegd hebbende: Wij hebben ook twee meiden, 2 en 3,5 jaar oud. Voor mij hoefde het niet persee (argumenten: vrijheid niet opgeven, verrotte wereld, milieu, kosten), mijn vriendin wilde wel graag kind(eren).
Zij wilde haar wens opgeven voor mij, maar merkbaar niet van harte. Dat vond ik niet fair, en nu zijn we twee meiden rijker.

Ik zal nooit blind tegen iedereen zeggen dat hij/zij zomaar kinderen moet nemen en ik vind dat je het besluit voor geen kinderen ook absoluut moet respecteren (zeg nooit: 'nu kan het nog, later krijg je er spijt van als je het niet doet'!). Kinderen nemen is niet makkelijk. Zwanger raken moet maar lukken, daarna moet je maar het geluk hebben dat er een gezond kind ter wereld komt en tot slot moet je maar hopen (lees: er hard aan werken!) dat het een leuk persoontje wordt. En dan praat ik nog niet over de praktische en financiele haalbaarheid.
Dat gezegd hebbende: Ik zou ze voor geen goud meer kwijt willen. Zoals mijn vorige werkgever zei: 'Bij een kind krijg je als ouder ook een koffer met nieuwe emoties'. Daar zit meer waarheid in dan ik vooraf dacht. Natuurlijk zitten daar nieuwe angsten en onzekerheden bij, maar ook veel nieuwe (en onbeschrijfbare) vormen van trots en warmte: Dat is het cliche 'je krijgt er zoveel voor terug'.

Door Tweakers user landblok, maandag 18 maart 2019 12:57

Ben 32 jaar en wil dolgraag kinderen. Mijn nieuwe partner heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk dus het is nog niet zeker of wij ooit samen een kind krijgen. Ik besef heel goed dat ik misschien nooit een biologische vader zal worden maar dat neemt niet weg dat ik geen voldoening kan krijgen om voor haar kinderen te zorgen.

Ik zal nooit de vader vervangen en dat wil ik ook niet maar hoop wel dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het leven van haar kinderen.

Door Tweakers user torretje2012, maandag 18 maart 2019 13:19

Ik weet vanaf mn 12e/13e dat ik geen kinderen wil, op m'n 25ste de keuze definitief gemaakt.

Door Tweakers user rob079, maandag 18 maart 2019 13:48

Op latere leeftijd (41 en 45) vader geworden van twee dochters. Lang genoeg "geoefend" 8-) maar de natuur had andere plannen. Tot opeens...

Vooraf wel eens bedenkingen gehad, achteraf geen seconde spijt. Ja, het kost je enorme bergen tijd (en kopzorgen), niet alle ervaringen zijn even leuk (zwemles, brrrr!) maar je krijgt er veel voor terug. Het hele proces van opgroeien en ontwikkeling is iets unieks om van nabij mee te maken. Dat is met neefjes/nichtjes toch anders, want op afstand en niet dag & nacht de zorg.

Over klimaat, immigratie, terrorisme, etc.: Als er geen nieuwe mensen bijkomen is er straks ook niemand meer die mee kan helpen die problemen op te lossen. En als die problemen ooit worden opgelost, zijn er vast wel weer nieuwe en andere problemen...

Overigens wat al eerder is aangehaald: Kinderen neem je niet, die krijg je. Met als aanvulling daarop: Kinderen krijg je een tijdje "in bruikleen". Je probeert ze zo goed mogelijk af te leveren, maar gun ze alsjeblieft de ruimte om hun eigen fouten te maken, zoals wij dat allemaal hebben gedaan.

Door Tweakers user Infinion, maandag 18 maart 2019 14:50

Ik heb 1 zoon van 3, de 2e zoon wordt aanstaande juli geboren. Altijd wel kinderen gewild, ook al ben ik iemand die soms ook een einzelgänger is. Ik hield altijd erg van strak plannen en opgeruimd zijn, dat lukt nu een stuk slechter. Ook heb ik een stuk minder tijd. Hiernaast erg moeten wennen aan het continue bezig zijn met 'de kinderen' waardoor je elke avond een uurtje of 2 voor jezelf overhoudt. Wel ben ik er een stuk wijzer van geworden als ik het zo kan zeggen, meer geduld, dingen leren loslaten en de vreugd van het opvoeden van kinderen, nu ik er middenin zit is het een ervaring die ik niet meer zou willen missen. Vroeger ergerde ik me dood aan kinderen die niet onder controle gehouden konden worden in b.v. een supermarkt, nu weet ik wel beter... Let it go.... Ik heb er geen gene meer voor ;) Wel kijk ik nu soms vreemd naar de redenen waarom sommigen geen kinderen willen, ze denken te weten hoe het is, geloof me: dat weet je echt niet. Ook denk ik wel eens aan later, als ik ouder ben, mijn zoons over de vloer, samen dingen doen. Wellicht kort door de bocht maar zonder zit je wellicht in je eentje in een bejaardentehuis, met niemand die je kan opzoeken, je vrienden zijn dan wellicht ook oud en weg, lekker weg kwijnen ;)

Door Tweakers user himlims_, maandag 18 maart 2019 15:46

heel mijn leven geroepen dat geen kids wil, nu 35 - en die drang is er nog steeds niet. vriendin zou wel willen .... lastig

Door Tweakers user B00st3r, maandag 18 maart 2019 16:14

Ik (33, in een relatie) niet. Zij heeft 2 kinderen, 1 van 11 en 1 van 18. Prima kinderen en ik kan goed met ze, maar ik ben zo gehecht aan mijn vrijheid en rust dat ik dat nooit zelf zou willen. Ik ben praktisch zelf nog een kind; mijn hobby's zijn gamen, bordspellen spelen en lekker niks doen.

Door Tweakers user Greyh0und, maandag 18 maart 2019 19:07

Waarschuwing: ietwat politieke rant

Ik ben 31 en single. Wil graag minimaal 3 kinderen, met een max van 5 (het moet wel te betalen zijn :) )

Afgezien van het feit dat het geweldig is om die kleine nutteloze poepmachines te zien opgroeien in hun eigen personen, vind ik het fijn als de autochtoonse bevolking de meerderheid blijft. Als ik kijk naar wat de Islamitische wereld vind over homosexualiteit of sharia, dan schrik ik toch wel een beetje:
  • Meerderheid voor Sharia als "law of the land"
  • Sharia should apply to both Muslims and Non-Muslim
  • Religious judges should decide family disputes
  • Corporal punischment for theft
  • Stoning as punishment for adultery
  • Death penalty for leaving Islam
  • etc
bron: http://www.pewforum.org/2...ety-beliefs-about-sharia/

Mijn oplossing: Meer autochtoonse kinderen.

Islamieten die ik ontmoet zal ik gewoon blijven behandelen als individuen, maar ik denk niet dat het een goed idee is om een groeiende groep uit te nodigen naar het westen. Zodra deze groep de meerderheid word, zal dat grote gevolgen hebben voor Europa.

"Maar overbevolking!?"
Is in mijn mening binnen het westen niet zo'n groot probleem, gezien de autochtoonse meerderheid amper kinderen produceert (relatief gezien).
Als tegenpunt heb ik ook "maar immigratie!?". Minder kinderen produceren, maar dan de grens open zetten voor mensen die WEL meer kinderen produceren is net zo slecht, alsniet slechter voor overpopulatie.

Ik denk dat als we een grotere push maken voor Nucleaire energie (naar de aankomende windmolens/zonnepanelen) dat we het CO2 probleem grotendeels kunnen opvangen (en dan kunnen die kolencentrales ook mooi dicht) en een push voor de Impossible Burger/Beyond Meat vegan/vegetarische opties zou de vleesmarkt een stuk kleiner kunnen maken. Vlees niet volledig verbieden, maar alternatieven aanbieden en mensen een keuze geven (en dan ook labvlees produceren in de toekomst).

Gebrek aan nieuwe kinderen is iets wat de overheid niet aankaart and dat maakt me een beetje bedroeft :'(

Door Tweakers user Vinny1994, maandag 18 maart 2019 22:09

Mijn vriendin (21, in April 22) en ik (24, in Augustus 25) willen sowieso kinderen. Waarschijnlijk over een jaar of 5/6. Zij mag eerst haar studie afronden en we willen daarna eerst van mijn kleine rijtjeshuisje naar een vrijstaande woning.

De wens is eerst een jongen dan een meisje, maar dat heb je natuurlijk nooit voor het zeggen. Eerst maar eens afwachten of we kinderen kunnen krijgen.
De kinderwens is daarbij aan het begin van onze relatie besproken, aangezien we elkaar al enige tijd kennen en het voor ons beide zinloos zou zijn om een relatie aan te gaan zonder op dit onderwerp op één level te zitten.

Door Tweakers user freshy98, dinsdag 19 maart 2019 11:12

Ik ben 39 en heb totaal niet het gevoel dat ik kinderen wil.
Ben ook single, maar zelf een vriendin hoef ik niet perse. Sta er voor open als de juiste voorbij komt, maar vind het prima zo.

Door Tweakers user Visgek82, dinsdag 19 maart 2019 12:23

36 jaar oud, geen kinderen. Wil ze ook niet. Zijn meerdere redenen voor , overpopulatie van de planeet is er 1 van, de ander is dat je tegenwoordig je kinderen niet kunt/mag opvoeden zoals je zelf wil. Nog een reden is dat je je kunt afvragen of je jouw kinderen wel wilt laten opgroeien in de huidige wereld, zeker met het oog op de toekomst.

Voor mij en mijn vrouw was het antwoord daarop vrij duidelijk. Beginnen we dus niet aan :)

Door Tweakers user dr0ptheb0mb, dinsdag 19 maart 2019 12:57

michaelvink schreef op maandag 18 maart 2019 @ 11:00:
Ik lees vaak het probleem van overbevolking, maar denken die mensen die dat argument aanhalen er wel bij na dat dat probleem JUIST niet in de meeste Westerse landen speelt? Daar krimpt de bevolking juist, omdat er voor ieder stel minder dan twee kinderen (gemiddeld) wordt geboren. De problemen ontstaan juist in derdewereldlanden, waar 20+ kinderen de norm is.
Dat is gewoon niet waar. Kijk dit anders ff vanaf 3:08
https://www.youtube.com/watch?v=fPtfx0C-34o

Door Tweakers user augustt, dinsdag 19 maart 2019 19:32

Infinion schreef op maandag 18 maart 2019 @ 14:50:
.. Wel kijk ik nu soms vreemd naar de redenen waarom sommigen geen kinderen willen, ze denken te weten hoe het is, geloof me: dat weet je echt niet. Ook denk ik wel eens aan later, als ik ouder ben, mijn zoons over de vloer, samen dingen doen. Wellicht kort door de bocht maar zonder zit je wellicht in je eentje in een bejaardentehuis, met niemand die je kan opzoeken, je vrienden zijn dan wellicht ook oud en weg, lekker weg kwijnen ;)
Ja, want het hebben van kinderen garandeert dat je niet alleen eindigt in een bejaardentehuis 8)7

Wij kiezen ook bewust voor geen kinderen. Het past simpelweg niet in ons leven en hoe we onze toekomst samen voor ons zien. Waarschijnlijk hebben beide keuzes (wel of geen kinderen) wel iets egoïstisch, maar het is fijn dat het wat meer sociaal geaccepteerd wordt om bewust te kiezen voor geen kids.

Door Tweakers user Micio Nero, dinsdag 19 maart 2019 20:38

augustt schreef op dinsdag 19 maart 2019 @ 19:32:
[...]


Ja, want het hebben van kinderen garandeert dat je niet alleen eindigt in een bejaardentehuis 8)7
Een garantie is het niet, maar als verzorger in een bejaardentehuis kan ik je vertellen dat het vaak wél zo is. We hebben waar ik werk ook een aantal kinderloze ouderen, en de meeste krijgen niet of nauwelijks bezoek, helaas... :( soms wel een neefje/nichtje en broers of zussen (als die nog in leven zijn), maar zeer zelden komen die mensen regelmatig, meestal maar enkele keren per jaar. De mensen met eigen kinderen krijgen daarentegen over het algemeen veel meer bezoek, soms zelfs elke dag, ook al zijn er daar uiteraard ook uitzonderingen op, vooral als de kinderen ver weg wonen.

Persoonlijk ben ik 44 en heb ik nog geen kinderen, maar mijn vrouw is ook 14 jaar jonger dan ik, en we hebben dus (nog) niet zo'n haast. :)

Door Tweakers user augustt, dinsdag 19 maart 2019 21:13

Micio Nero schreef op dinsdag 19 maart 2019 @ 20:38:
[...]


Een garantie is het niet, maar als verzorger in een bejaardentehuis kan ik je vertellen dat het vaak wél zo is. We hebben waar ik werk ook een aantal kinderloze ouderen, en de meeste krijgen niet of nauwelijks bezoek, helaas... :( soms wel een neefje/nichtje en broers of zussen (als die nog in leven zijn), maar zeer zelden komen die mensen regelmatig, meestal maar enkele keren per jaar. De mensen met eigen kinderen krijgen daarentegen over het algemeen veel meer bezoek, soms zelfs elke dag, ook al zijn er daar uiteraard ook uitzonderingen op, vooral als de kinderen ver weg wonen.
Tuurlijk is dat zo, maar in mijn optiek zou dit geen factor moeten zijn in het overwegen van kinderen. Daarnaast kunnen je kinderen ook emigreren, ruzie krijgen, overlijden, etc, daar doelde ik meer op.

Door Tweakers user Skyrunner, woensdag 20 maart 2019 12:16

Ik ben op mijn 46e net voor de 2e keer vader geworden, "2e leg" zoals dat ietwat negatief uitgelegd wordt (met name door mannenhatende moeder maffia)..

Voordat ik de 1e keer vader werd op mijn 33e was ik altijd behoorlijk afkerig van kinderen krijgen, maar Moeder Natuur kent zo haar truukjes en voor je het weet sta je met sterretjes in de ogen naar andermans kinderen te kijken.

En ja, ook ik heb gedachten gehad over wat voor toekomst de volgende generatie nou kan hebben in deze maatschappij/wereld. Die 'armageddon' gedachten laten varen en uiteindelijk toch geen spijt gehad, ook nu niet, al is het pittig soms om weer zo'n mini mensje op te brengen.

Door Tweakers user Gabriel_Knight, donderdag 21 maart 2019 06:56

Ik wil absoluut geen kinderen. Mijn partner wil ze wil maar die heeft zich er bij neer gelegd.
Op verjaardagen kom ik wel eens bij vrienden die kinderen hebben, maar ik blijf daar zover mogelijk bij vandaan. Kinderen vasthouden, nee bedankt, blijf aub ver uit mijn buurt.

Door Tweakers user Joe-star, donderdag 21 maart 2019 12:58

Ik ben 32 en wil geen kinderen. De verantwoordelijkheid, de kosten, de zorgen, de tijd die opvoeden kost en al dat wat er nog meer bij komt kijken is niet wat ik zie zitten. Heb ik overigens ook nooit gehad, nooit getwijfeld.

Ik zit op de leeftijd waar neven en nichten kinderen krijgen, uiteraard krijg je dan ook opmerkingen van anderen, met name je eigen ouders die nog zich nog eens uitspreken over jouw keuze en balen dat ze zelfs met meerdere kinderen nog steeds geen kleinkinderen hebben nu ze al in de 60 zijn.

Door Tweakers user Black Eagle, donderdag 21 maart 2019 14:53

Ben nu zelf 32 en vader van een zoontje (3) en dochter (2).

Zelf had ik nooit iets met kinderen, en eerlijk is eerlijk, nog steeds niet heel veel...

Mijn vrouw zou het liefst nog een 3rde willen, maar ik moet er nog even niet aan denken. Ben zo blij dat de periode van flesjes, papjes, fruitjes, potjes, nutrilon en weet ik het allemaal voorbij is.

Nu ze ouder worden wordt het leuker, als je ziet hoe trots ze zijn als ze voor het eerst iets bereiken, hoe ze kunnen genieten van de meest simpele dingen. Als je 's middags thuis komt en ze rennen gelijk naar je toe om te knuffelen.
Van de week bij allebei het bed open gemaakt, zodat ze er zelf in/uit kunnen, en ze moesten allebei mee helpen natuurlijk. De eerste avond hoorden we al een bonk met een hoop gehuil erachteraan, als je dan vervolgens je dochter op de bed rand ziet zitten huilen en heel beteuterd naar de grond zit te wijzen breekt toch even je hart...

Natuurlijk brengen ze ook een hoop zorgen met zich mee. We werken allebei, mijn vrouw 3 dagen, maar voor de andere 2 dagen moet je toch oppas regelen. 5 dagen crèche is geen optie, nu gaan ze allebei 1,5 dag, maar dit kost al €1150 in de maand (zonder belasting teruggave). Het kost allemaal een hoop tijd, geld, vrijheid, stress, grijze haren en je bent vrijwel nooit meer echt met z'n 2-en.

Hoe leuk het allemaal ook is, ik blijf bij wat ik gezegd heb toen ze werden geboren, 'Ik kan niet wachten tot die het huis uit gaat'.

Door Tweakers user plofkip, donderdag 21 maart 2019 15:57

Kan me wel vinden in het verhaal hierboven, alleen iets genuanceerder. Ik mis af en toe echt enorm de vrije tijd en dat je nooit meer met z'n 2en bent, of 's avonds even een film kijken met geluid harder aan.
Van die simpele dingen die je pas mist als ze er is/zijn.
Maar ik zou het niet zo stellen dat ik niet kan wachten tot ze het huis uit gaat/gaan. Er zijn nog zoveel mooie momenten die je te wachten staan. Uiteraard ook zorgen, maar dat hoort bij het leven ;-)


Door Tweakers user jaaoie17, vrijdag 22 maart 2019 01:25

Never geen kinderen en ook geen vriendin tenminste geen vaste.

Door Tweakers user Joe-star, vrijdag 22 maart 2019 02:13

Black Eagle schreef op donderdag 21 maart 2019 @ 14:53:
Hoe leuk het allemaal ook is, ik blijf bij wat ik gezegd heb toen ze werden geboren, 'Ik kan niet wachten tot die het huis uit gaat'.
Also je er zo in staat had je er beter nooit aan kunnen beginnen. Klinkt alsof het een last voor je is.

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 22 maart 2019 13:05

Joe-star schreef op vrijdag 22 maart 2019 @ 02:13:
[...]


Also je er zo in staat had je er beter nooit aan kunnen beginnen. Klinkt alsof het een last voor je is.
Mja, ik vind dat ook een -op z'n minst- rare opmerking idd...

Als ik kijk naar mezelf: ik was écht niet zeker of het wel de geschikte moment was.
Je moet weten: ik hield m'n vriendin (nu m'n vrouw) al ongeveer 7 jaar aan het lijntje: we waren al 8 jaar samen en zij wou eigenlijk al van bij het begin een kind, ik had gevraagd nog even te wachten.
..."even" werd al gauw een jaar of 7...

Het enige dat ik zeker wist: ik wil niet kinderloos oud worden.

Maar ik hield de boot steeds af... uit onzekerheid en ergens een beetje angstigheid, niet voor het kind maar voor de impact die het op m'n leven zou hebben...

Lang verhaal kort: bij de geboorte van m'n dochter (nu 5j) was ik ontzettend blij, geen seconde heb ik getwijfeld, laat staan gedachten gehad à la "ik zal blij zijn als je het huis uit bent" ik bedoel, wtf?!

Okay, je hebt daar in het begin als man -voor moeders is dat anders want zij dragen het in zich voor 9 maand- niet echt een band mee, die band groeit met de tijd...
Ondertussen heb ik eerder het gevoel dat ik m'n kleine meisje nooit zou willen loslaten en dat, wanneer de tijd komt dat ze het huis uit gaat, ik het daar ontzettend moeilijk zal mee hebben...

Dus ja, ik deel je mening wel, "als je er zo in staat had je er wellicht beter niet aan begonnen"...

maar anderzijds: mensen zijn verschillend en meningen zijn ook maar meningen, ik ken ook wel mensen die blij waren wanneer hun kinderen het huis uit waren, en dat wil daarom niet zeggen dat ze hun kinderen niet graag zagen...

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 22 maart 2019 13:15

...en wil toch nog even aanvullen...

Het is een ontzettende dooddoener en je hoort het zo vaak... Maar er zijn zo van die dooddoeners die wel kloppen hoor.

Ik draaide vroeger ook met m'n ogen toen ik alweer eentje hoorde zeggen: "wacht tot je kinderen hebt, dan weet je waarover dit gaat..."

Maar effectief: een kind heeft zo'n impact op je leven en op wie je bent, hoe je je gedraagt en je emotionele betrokkenheid bij personen maar ook bij gebeurtenissen...

...dat het echt waar is dat je niet kan weten hoe het is als je het nooit hebt ervaren.

Ik heb dingen van mezelf leren kennen die ik anders nooit had geweten, ik reageer nu gehéél anders op bepaalde gebeurtenissen dan toen ik nog kinderloos was.
Ik weeg keuzes op helemaal andere manieren af, je staat gewoon anders in het leven.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, er zijn moeilijke momenten -zelfs met één kind-, er zijn momenten waarop je naar rust verlangt maar g*dverd***e het maakt je leven zoveel rijker...
...en dat gevoel kan je gewoon niet begrijpen als je nooit kinderen had.

Door Tweakers user noaq, vrijdag 22 maart 2019 14:31

Een zoon gekregen net voor mijn 30ste verjaardag na twee jaar proberen. Heel lang zitten sukkelen mede door een miskraam, vervolgens zes maanden verplichte onthouding, vrouw in zak en as, enzovoort (dus stel het niet om uit te stellen, het loopt niet altijd van een leie dakje).

Ondertussen is hij anderhalf jaar oud en hopelijk volgt de tweede snel. Een kind krijgen, zien opgroeien en opvoeden gaat gepaard met heel wat stress maar geeft o-zo-veel voldoening en zin aan je leven. Niets is leuker om thuis te komen en PAAAAPAAAA te horen in de gang. Eerlijk toegegeven de eerste maanden heb je er niet veel aan buiten pampers vervangen, eten geven slapen en slapeloze nachten. Maar eens voorbij de 6 à 8 maanden zie je je nakomeling elke dag iets bijleren, wordt stilaan zijn karakter gevormd en zegt hij zijn eerste woordjes.

Tot voor zijn geboorte had ik geen affiniteit met kinderen, ik durfde zelfs geen baby vast te houden. Ik wou wel kinderen maar ik had totaal geen idee van de impact ervan. Ja je kunt niet meer gaan en staan waar je wilt, vergeet maar dat je uren aan een stuk nog je favoriete spelletje spelen of je favoriete hobby uitoefenen. Diegenen die nu beweren dat ze daarom geen kinderen willen hebben, gaan heel wat over tientallen jaren spijt hebben. Maar iedereen maakt zijn eigen rekening uiteindelijk.

Door Tweakers user Mickey77, zaterdag 23 maart 2019 09:06

KilljoyNL schreef op zondag 17 maart 2019 @ 22:42:
Ik wil ze wel, maar mijn partner (nog) niet. Ik vind mijn partner daarentegen zo speciaal dat ik graag het idee van kinderen op geef voor haar. Als ik zou moeten kiezen tussen geen kinderen en wel haar ipv wel kinderen en niet haar, dan is voor mij de keuze makkelijk. Misschien niet het meest nuttige antwoord hier, maar wel een perspectief.
Ik heb een soortgelijk pad gevolgd. Mijn laatste twee partners heb ik ontmoet in mijn 'dertiger' jaren, de eerste voelde niet veel voor kinderen en de laatste was gesteriliseerd voor ik haar kende. Dus ik heb mijn kinderwens ook 'opgeborgen' omdat ik een goede relatie met een partner prioriteit gaf.

Maar na 11 jaar gaat nu deze laatste relatie eindigen en nu ben ik inmiddels 48. Geen idee hoe dat zo gekomen is, de tijd ging retesnel. Tenzij ik een nieuwe partner vind die veel jonger is (wat geen doel moet zijn), gaat mijn kinderwens dus niet in vervulling, door deze manier van denken. Maar met enige regelmaat voelt het als een gemis. Ik zeg niet dat je het anders moet doen, maar wil - net als jij - even een ander perspectief geven.
Gabriel_Knight schreef op donderdag 21 maart 2019 @ 06:56:
Ik wil absoluut geen kinderen. Mijn partner wil ze wil maar die heeft zich er bij neer gelegd.
Zie mijn verhaal hierboven. Het is een ding om te zeggen dat je het accepteert, maar diep van binnen kan dat verlangen toch wel sluimeren. Nogmaals ik wil je de les niet lezen, maar het kan zijn dar ze er van binnen toch best moeite mee heeft. Wat als de relatie over 11 jaar eindigt? Ik zou het toch af en toe even bespreken. Als die gevoelens er toch zijn dan is het op zijn minst goed om daar even de tijd voor te nemen. net zoals het leven eindig is, zijn relaties dat ook. Je weet nooit wanneer en hoe oud je bent als een relatie strand...

Reageren is niet meer mogelijk